CEO Nick Mather doet volgende zet in het SolGold schaakspel

Nadat BHP Billiton vorige maand aankondigde een 6% belang in SolGold te hebben genomen vanwege de enorme potentie van de koper/goudontdekking in Ecuador, werd gisteren bekend dat de grootste mijnbouwer ter wereld zijn positie bijna heeft verdubbeld. Opmerkelijk is dat de transactie van vorige maand werd uitgevoerd tegen een koers van 26,5p, en nu iets meer dan een maand later, is BHP bereid 45p neer te leggen. Dit is ook nog eens bijna 30% hoger dan de koers van gisteren. Ook legt het grote BHP zich vrijwillig vast aan een aantal vrij stringente bepalingen, opgesteld door het veel kleinere SolGold. Zo mag BHP z’n aandeel niet uitbreiden zonder toestemming, en kan daardoor pas een bod op het bedrijf doen als het SolGold management hiermee instemt.

Dit maakt aan de ene kant een biedingenstrijd in onze ogen lastiger, terwijl het de zekerheid van een toekomstige overname (tegen een hogere koers) waarschijnlijker maakt. We hebben uitgerekend dat CEO Nick Mather 55% van SolGold direct of indirect controleert. We achten het zeer onwaarschijnlijk dat hij de huidige waardering van het bedrijf een juiste reflectie vindt geven van de werkelijke waarde van dat wat in de grond zit, gezien de omvang en het strategische belang van de afzetting, en vooral gezien de potentie voor verdere uitbreiding.

Met de prijs van 45p zet BHP een sterke bodem onder het aandeel, en verwatert daarmee de grootste blok aandelen waarover Mather geen controle heeft van ca. 22,5% naar ca. 20,5% (het directe en indirecte belang van Cornerstone). Met de uitbreiding van aandelen door BHP wordt het wel steeds moeilijker voor een derde partij om een vijandige overname te doen. Dit zal dan in ieder geval met medewerking van Cornerstone moeten, maar zelfs dan kom je niet aan voldoende aandelen zonder medewerking van Mather. Hij heeft alle touwtjes in handen, en bevestigt wederom een goede schaker te zijn.

Waarom neemt BHP nu SolGold niet meteen over? Op een later moment zal SolGold vermoedelijk veel duurder zijn. BHP is zeer vermogend, en zal waarschijnlijk veel meer belang hebben bij een project waarvan de risico’s zijn verlaagd. Met de aanstaande update van de resource estimate (omvang van de afzetting) verwacht SolGold een sterke uitbreiding. Tevens zal de dit jaar nog te verwachten PEA (economische studie) een eerste inzicht geven in de haalbaarheid van het koper/goudproject. Dit zijn waardevolle risico-beheersende mijlpalen voor de grote producenten. En gezien de concessies die BHP heeft moeten doen voor het verkrijgen van dit aandeel, is kennelijk de drang om een positie te krijgen in een van de belangrijkste nieuwe koperprojecten, veel groter dan eventueel additionele kosten bij het doen van een later bod.

15 oktober 2018