Citigroup voorziet een aanhoudende rally in koper

Volgens Citigroup zal de koperprijs dit jaar waarschijnlijk stijgen naar $7.000 per ton, om tegen het einde van het decennium door te stomen naar $8.000. De oorzaak ligt in een stijgende vraag als gevolg van de aanhoudende urbanisatie in China, de toepassing van koper in zogenaamde nieuwe energie, en Trump’s plannen voor het herstel van de Amerikaanse infrastructuur. Dit jaar al zal de vraag hoger liggen dan het aanbod, en Citigroup voorziet een tekort van 68.000 ton. Daarna blijft de vraag hoger dan het aanbod tot minstens 2020.

Aan de aanbodkant zijn er spanningen, nu de twee grootste kopermijnen ter wereld recentelijk zijn stilgelegd. Het gaat om stakingen bij een kopermijn in Chile en een dispuut over de uitvoer van erts tussen een grote producent en de Indonesische overheid. Bovendien zorgen de achtergebleven investeringen vanwege de malaise in de sector van de afgelopen jaren ervoor dat er geen sterke uitbreiding van productie te verwachten is op korte of middellange termijn.

Paradoxaal genoeg zijn de prijzen momenteel onvoldoende hoog om een nieuwe ronde van investeringen in productie aan te wakkeren. De komende tijd komt er slechts een groot project tot productie. Daarom verwachten analisten zelfs dat na 2020 het totale aanbod zal dalen. Ze verwachten een zeer gespannen markt, en voorzien daarom een sterke aanhoudende rally in koper.