Consolidatie tussen goudreuzen

Newmont Mining neemt het Canadese Goldcorp over voor $10 miljard, waarmee dit de grootste goudproducent ter wereld wordt. Hiermee neemt de combinatie van producenten het stokje over van Barrick Gold, dat eind 2018 Randgold overnam. De twee overnames vinden beiden plaats op zeer lage waarderingen, en lijken een nieuwe fase in de goudsector in te luiden.

De grote producenten hebben de afgelopen jaren hun kosten moeten drukken en operaties efficiënter gemaakt. Tegelijkertijd blijven ze op zoek naar manieren om hun productieniveau op peil te houden, en gegeven hun beperkte budgetten en expertise voor effectieve exploratie, kunnen ze dit alleen maar realiseren door het doen van aankopen. Door de toegenomen cash flow is er nu weer ruimte voor overnames. Zeer grote overnames. Kennelijk zijn de producenten nu veel minder bang om lijken in de kast te vinden bij grote concurrenten, en is er in deze markt gelegenheid om tegen een gereduceerd tarief grote productie volumes en reserves te kopen.

Zowel Barrick als Newmont hebben aangekondigd de portfolio te zullen rationaliseren. Dit betekent dat alle projecten worden beoordeeld, en meerdere goede mijnen of exploratieprojecten zullen worden afgestoten omwille van gebrekkige synergiën. We zagen Barrick dit al eerder doen met Atac, een van onze posities, een prima project met veel potentie. Dit biedt weer perspectieven voor andere partijen om met wellicht meer focus en bezieling dergelijke projecten verder te helpen ontwikkelen.

Er is dus een grote shake-up in de sector gaande, en dit keer vindt deze plaats in de bodem van de markt, en niet op de top. Beleggers zullen daarbij nog jaren profiteren van deze overnames, i.p.v. te moeten lijden onder de noodzakelijke jaarlijkse afschrijvingen die gepaard gingen met overnames in het verleden.

14 januari 2019