ECB wil goudaankopen door EU-landen verbieden

De eurozone is inherent instabiel. Dit leidde in 2011 ondermeer tot de eurocrisis. Structureel is er sindsdien niets veranderd. Een fiscale unie lijkt nog steeds onmogelijk zonder een politieke unie. Bij de volgende euro crisis twijfelen wij aan een goede afloop en we zijn niet de enige. Reden dus voor landen om te investeren in goud, mede als verzekering voor de val van de euro. Maar de ECB dreigt daar nu een stokje voor te steken.

ECB-president Mario Draghi deed een bijzondere uitspraak ( https://www.reuters.com/article/ecb-reserves-draghi-idUSF9N1XJ02N ) vorige week. Hij wil dat individuele Eurolanden aan de ECB toestemming, voordat ze goud- en/of buitenlandse valuta transacties verrichten. Zogenaamd om een consistente monetair beleid te voeren.

Opvallend is dat hij überhaupt goud benoemt, meestal wordt goud genegeerd door centraal bankiers. Reden voor ons om te vermoeden dat dit nieuwe beleid vooral draait om goud en minder om valutatransacties. Verschillende Europese centrale banken hebben namelijk recent goud gekocht. Nadat Nederland en Duitsland hadden besloten weer een groter deel van hun goudvoorraden op eigen bodem op te slaan, besloten Polen en Hongarije goud bij te kopen om zo hun goudreserves aan te vullen.

Kennelijk maken deze twee landen zich zorgen. Net als Turkije, India, Rusland en China en nog een aantal andere landen. De meeste van deze landen stellen openlijk vragen bij het huidige, rond de dollar gecentreerde, mondiale monetaire systeem en pleiten voor grote hervormingen (De bekende Monetaire Reset). De totale goudvraag uit de vier landen, inclusief de private sector, is groter dan de wereldwijde goudmijnproductie.

Het feit dat de ECB nu landen wil verbieden om goud te kopen is dan ook een teken aan de wand. Het zou ons trouwens niets verbazen als Draghi tot dit besluit is gekomen na enige druk uit de VS.

 

Ruben Bijman en Willem Middelkoop,  2-4-2019