Technische Analyse

Grondstoffen waren nog nooit zo laag gewaardeerd

Timing is van levensbelang. Dat hebben we de afgelopen tien jaar wel geleerd. Technische analyse kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Door het ‘lijntjes trekken’ kunnen belangrijke trends in kaart worden gebracht. Het belangrijkste daarbij is te herkennen wanneer er sprake is van een significante trendomkeer. Na jaren van stijgingen volgt eerst een top, na jaren van dalingen eerst het dal. Nee, er gaat geen belletje af op de juiste momenten maar grafisch kunnen we ze vaak wel redelijk op tijd herkennen.

Vrijwel alles op planeet aarde bestaat uit golfbewegingen. Licht, geluid, energie maar ook beurskoersen bewegen zich in golven. Soms is een sector overgewaardeerd en soms ondergewaardeerd. Wie bovenstaande grafiek bestudeert, ziet dat grondstoffen (commodities) op geen enkel moment in de laatste vijftig jaar zo laag geprijsd waren, bijvoorbeeld in vergelijking tot de brede beursindex (S&P500). Zelfs rond de tech-bubble rond de eeuwwisseling en voor de grote opkomst van China, waren ze niet zo goedkoop. De historie leert dat wie rond deze niveau’s investeert uitzicht heeft op een mogelijk enorm rendement. Zo stegen goudaandelen (HUI-index) tussen 200 en 2008 met maar liefst 1700%.

Alles wijst er op at de grafiek nu aan het ‘uitbodemen’ is. Wie nog geen (of te kleine) posities heeft in deze sector kan nu profiteren van de grootste uitverkoop sinds de Tweede Wereldoorlog.