Goud voltooit uitbodemingsproces van 6 jaar

Goud is eindelijk door de kritische barrière van 1370 dollar geschoten, om bijna de $1400 aan te tikken. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan het bijna 6 jaar durend bodemingsproces in de goudprijs. Opvallend is dat goud nu ook in dollar is uitgebroken. Eerder was goud al uitgebroken in vrijwel alle andere valuta. Ook dit is een teken dat we aan het begin staan van een nieuwe opwaartse trend.

Wat we in de aankomende dagen willen zien is dat de prijs standhoudt en boven de $1340 blijft. Dit zou bevestigen dat de weg naar de volgende barrière van $1500-$1600 open ligt. We verwachten dat alle dips vanaf nu agressief gekocht gaan worden.

De bekende technische analist Peter Brandt bevestigt dat goud een meerjarig “head and shoulders” patroon aan het voltooien is, hij heeft een koersdoel van $1899, dicht bij de oude high van 2011. Daarna is zijn volgend ijkpunt voor de komende jaren $2637. Een andere befaamde analist, Avi Gilburt, die zowel de top in 2011, als de bodem begin 2016 juist voorspelde, schreef de afgelopen week al dat als goud in deze dagen door de $1370 zou breken, hij een snelle en sterke rally voorziet, op basis van het Elliot wave principe.

Voor het fonds is deze beweging een signaal om opnieuw naar de portfolio te kijken en meer edelmetaalproducenten toe te voegen. Goudproducenten die lage marges maken op een goudprijs van rond de $1300 zijn een stuk winstgevender bij een prijs van rond de $1400.

De goud/zilver ratio staat voor het eerst in 30 jaar boven de 90 wat betekent dat zilver ruim 90 keer goedkoper is dan goud. Nu goud stijgt, zal zilver meebewegen en waarschijnlijk binnenkort een inhaalslag gaan maken. Het percentage van onze portfolio dat gerelateerd is aan zilver gaan we fors omhoog brengen, van 6% naar 10%

Ruben Bijman en Willem Middelkoop,  21-6-2019