IDM Mining overgenomen door Ascot Resources

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat IDM Mining, een van onze posities, wordt overgenomen door Ascot Resources, onze 51ste overname in de portfolio sinds 2008, met een premie van ca 54% op de laatste koers.

Afgelopen zomer was IDM doelwit van een twee-daags bezoek door CDF, en hebben we het project uitgebreid kunnen bekijken. Gesitueerd nabij het stadje Stewart, in British Columbia, Canada, ligt het Red Mountain project van IDM op een bergkam omringd door de spectaculaire Cambria Icefield, een immense ijsvlakte die een aantal gletsjers voedt. Er is inmiddels een vrij kleine maar rijke goudafzetting in kaart gebracht, die zelfs op dit niveau al winstgevend kan zijn. De verwachting is echter dat deze gestaag zal groeien naarmate er meer exploratie wordt gepleegd. Elk jaar zakt het ijs van de gletsjers verder, en worden er nieuwe gemineraliseerde delen blootgelegd. Een groot voordeel dat IDM heeft is dat een voormalige projecteigenaar een anderhalf kilometer lange tunnel heeft gegraven. Hierdoor is ondergronds boren mogelijk, hetgeen snel resultaten geeft. Ook is de tunnel bruikbaar als toegang voor een toekomstige mijn.

Waar het aan ontbreekt is goede infrastructuur. Er zal een weg de berg op moeten worden aangelegd, en er zal een mill moeten worden gebouwd om de erts te verwerken. Tevens zouden vele extra goud ounces in de grond welkom zijn om het project economisch robuust te maken. Ook bestaat IDM uit exploratiegeologen, terwijl je ingenieurs nodig hebt om een mijn te bouwen. Op deze drie laatste punten krijgt IDM nu versterking met de overname door Ascot.

Ascot heeft zelf een grote goudafzetting ca. 15km naar het noorden, en tevens onderzoekt het een serie kleine maar zeer rijke goudaders. Beide afzettingen zijn nog lang niet gevorderd genoeg om op korte termijn te kunnen mijnen. Wel bezit Ascot een grote mill die in de jaren tachtig actief was met het verwerken van erts uit de omgeving, en bestaat het management uit erkende mijnbouwers. De overname is daarom een goede match, en hiermee worden de kansen op een nieuwe mijn in de Golden Triangle versterkt.

11 januari 2019