Merger Monday: twee overnames in een klap

Gisteren werden wij verrast met twee overnames in onze portfolio. Mini-producent Metanor Resources werd overgenomen door Bonterra Resources, en Arizona Mining werd overgenomen door het Australische South32, dat reeds enige jaren aan de weg timmert in Noord Amerika.

De eerste overname lag minder voor de hand, aangezien Metanor al jaren verlies draait op haar productie. We hebben deze positie echter aangehouden toen zij enige jaren geleden een veelbelovend stuk grond opkochten in een gebied waar Osisko Mining een reusachtig boorprogramma aan het afwerken is. Bonterra, Osisko en Metanor zijn hier buren, dus een consolidatieslag was naar ons idee een logische stap.

Dat Arizona Mining zou worden overgenomen zat al meer dan een jaar in onze planning. Arizona Mining is gezegend met een van de meest grote en potentieel winstgevende zink/lood projecten die nu in ontwikkeling zijn. Zink doet het op dit moment erg goed, want de afgelopen jaren is een aantal zinkmijnen gesloten, terwijl de vraag onverminderd hoog blijft. Het was een kwestie van tijd voordat een producent zou toeslaan.

Wat ons betreft waren deze overnames aan de late kant. In 2017 zagen wij er 6, en hoewel wij gemiddeld elk kwartaal een overname in onze portfolio zien, vond de laatste overname alweer 9 maanden geleden plaats. Sindsdien zijn de waarderingen van bedrijven ten opzichte van de onderliggende metaalprijzen verder gedaald, waarmee overnames juist aantrekkelijk zijn geworden. De overname van Arizona is vrij typerend voor het gedrag van een mijnbouwer. Bedrijven wachten eigenlijk te lang totdat de opwaartse markt bevestigd is. Ze gaan vervolgens op zoek, vinden een mooi bedrijf als ze geluk hebben, en betalen vervolgens de hoofdprijs op de piek van de markt.

Inmiddels staat onze overname-teller op 47, en met een behoorlijk gemiddeld rendement per overname wordt deze stock-picking strategie weer bevestigd.

19 juni 2018