Miljardair Sprott bevestigt 600×300 km goudsysteem in Australie.

De Canadese self made miljardair Eric Sprott heeft tijdens een congres in Perth bevestigd dat de goudontdekking door ondermeer Novo Resources, waarvan hij 10% van de aandelen bezit, is uitgegroeid tot een gebied van 600 x 300 kilometer.

Volgens hem zijn op zeer veel plaatsen de specifieke platte ‘goudnuggets’, in de vorm van watermeloenzaadjes gevonden. Al deze nuggets lagen in of rond een 2,7 miljard oude gesteentelaag die slechts enkele meters dik is. Deze ‘conglomeraten’ zijn even oud als en lijken geologisch sterk op de kiezellagen waar in Zuid-Afrika het meeste goud wordt gevonden. Daar komt vrijwel al het geproduceerde goud, en bovendien 40% van de wereldgoudproductie de laatste eeuw, uit een laag van conglomeraten van slechst 1 meter dik. Dit goudsysteem in Witwatersrrand heeft een afmeting van 250 x 150 kilometer. De gemiddelde goudwaarden bedragen in Zuid-Afrika 10 gram goud per ton gesteente. Deze waarden zijn inmiddels in Australie ook aangetoond.

Volgens Eric Sprott die ook als commissaris aan Novo verbonden is, zal het bedrijf in de loop van volgend jaar met ‘test mining’ gaan beginnen, in een poging aan te tonen dat dit gesteente winstgevend gemijnd kan worden.

Na de eerste ontdekking in de zomer van 2017 liep de koers van Novo Resources, en een aantal andere bedrijven met grond in hetzelfde gebied, zeer sterk op. Nadat duidelijk was geworden dat het nog wel even zou gaan duren voordat de economische waarde duidelijk zou gaan worden, corrigeerden de koersen van deze bedrijven vanaf eind 2017 zeer sterk.

Het Commodity Discovery Fund heeft circa 10% van haar portfolio geinvesteerd in een vijftal bedrijven die de meeste grond in de Australische Pilbara in bezit hebben. Naast deze conglomeraten werken bedrijven als Artemis, DeGrey en Kairos bovendien aan eigen ontdekkingen in kobalt, lithium, koper en goud.

4 oktober 2018