Portfoliostrategie gericht op overnames nog steeds rendabel

Met het overnamebod van North American Palladium door Impala Platinum, afgelopen maand, zijn we toegekomen aan onze 57e overname in de portfolio. Sinds onze start leverde iedere overname een gemiddeld rendement op van 53%.

Hoewel we in het verleden uitgingen van een overname per kwartaal, lijkt die statistiek achterhaald te raken. Dit jaar staat de teller namelijk al op 7 overnames. Wel moet worden opgemerkt dat de rendementen op overnames dit jaar ver onder het gemiddelde liggen, en zelfs negatief zijn, met -9%. Reden is de enorme onderwaardering in onze sector, waardoor veel overnames tegen uitverkoop plaatsvinden.

We selecteren bedrijven niet alleen op de kans dat ze zullen worden overgenomen. Binnen onze portfolio is er een natuurlijk vooral een weging op basis van fundamenten, waarbij er grotere posities worden ingenomen in de echt kansrijke bedrijven. Zo hadden we in North American Palladium, MOD Resources en Atlantic Gold, allen goed voor een mooie premie bij de overname, een gemiddelde positie van bijna C$1 mio. Met deze aanpak is ons absolute rendement op overnames in 2019 nog steeds positief.

We verwachten dat de waarderingen de komende jaren weer op zullen gaan lopen, nu steeds duidelijker wordt dat veel metalen productietekorten zullen laten gaan zien. Vooral bij koper, nikkel en zink, gaan we naast palladium, tekorten zien ontstaan, doordat de totale wereldwijde vraag groter wordt dan het mondiale mijnaanbod.

De kans dat een bedrijf waarin we een investering hebben gedaan, binnen enkele jaren, wordt overgenomen ligt momenteel op 1:3.

 

Oktober 2019