Sharia-compliant goud transacties goed voor goud?

Financiële experts op het gebied van de islamitische wetgeving (sharia) hebben eindelijk regels voor goudtransacties ontwikkeld. Dit opent de weg naar veel actievere goud- en zilverhandel door islamitische instellingen, en kan op de lange termijn van aanzienlijke invloed zijn op de fysieke vraag naar de metalen.

Hoewel goud in de islamitische wereld zeer in trek is in de vorm van sieraden, heeft het een verwaarloosbare rol in de financiële sector als gevolg van onzekerheid over wat religieus toelaatbaar is. De nieuwe normen, die ook van toepassing zijn op zilver, helpen om dit te veranderen.

Een van de nieuwe richtlijnen is dat goudtransacties volledig moeten worden ondersteund door fysiek metaal, iets dat bijna ondenkbaar is op bijvoorbeeld de Comex. Een andere is dat transacties moeten worden afgewikkeld op dezelfde dag, zodat er geen rentevoordelen voor partijen te behalen zijn. Verder kan goud worden gekocht via tussenpersonen, waardoor exchange-traded funds (ETF’s) aantrekkelijk worden. Deze richtlijnen zijn opgesteld om een duidelijk onderscheid te maken tussen werkelijke economische activiteit en speculatie.

De nieuwe richtlijnen zullen bijdragen aan de verhoging van acceptatie van goudproducten onder islamitische investeerders, terwijl het islamitische banken nieuwe liquiditeitsmanagement instrumenten geeft. Deze regels zullen naar verwachting door sharia-compliant banken over de hele wereld worden gevolgd.

Sharia-compliant goudproducten bestaan ​​al minstens sinds 2009, maar worden zeer schaars gebruikt. Nu de regels zijn opgesteld heeft goudhandelaar GoldCore plannen gemaakt om een ​​sharia-goudhandelsplatform voor islamitische financiële instellingen aan te bieden, vanaf het eerste kwartaal van 2017. Het platform biedt gescheiden goudrekeningen met de mogelijkheid voor fysieke levering. Konooz Capital heeft aangekondigd door goud-gedekte ‘sukuk’, of islamitische obligaties, uit te geven middels een programma van $5 miljard dat oorspronkelijk in 2014 gelanceerd werd.

ETF Securities verwacht dat de nieuwe regels niet onmiddellijk zullen leiden tot grote veranderingen in de goudprijs, aangezien dergelijke nieuwe markten tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Wij verwachten op de lange termijn dat impact op de fysieke vraag echter aanzienlijk kan zijn zodra de nieuwe producten zijn ingeburgerd.