SPDR weigert fysieke levering van goud

Grant Williams, fundmanager van het Vulpes Precious Metals Fund uit Singapore, geeft aan dat de grootste goud-ETF, SPDR Gold Trust, in sommige gevallen fysieke uitlevering heeft geweigerd. Mensen die hun GLD participaties wilden omzetten in fysiek goud, ook grote partijen, hebben nul op het rekest gekregen.

Goud ETF’s zijn voornamelijk opgezet voor beleggers die wel fysiek goud willen bezitten, maar die zich niet willen bekommeren om de kostbare en risicovolle opslag ervan. De fysieke dekking van SPDR is 100%. Dat wil zeggen dat voor elke kilo goud die een belegger koopt in de ETF, er ook werkelijk een kilo goud wordt aangekocht en in de kluis gelegd. In deze zin is de ETF ‘zo goed als goud’.

De berichten van Williams dat de SPDR in sommige gevallen weigert goud uit te leveren, zijn dan ook bijzonder alarmerend.  Het voorval wijst op grote spanningen in de wereld van fysiek goud. Als zelfs ‘s werelds grootste goud ETF niet meer aan goud kan komen om aan zijn contractuele verplichtingen van uitlevering te voldoen, kan men spreken van werkelijke tekorten die niet meer te verstoppen zijn in papieren contracten of lease constructies. Dit zou kunnen wijzen op aanstaande fundamentele wijzigingen in de markt voor goud.

12 september 2013