Staat de palladiummarkt op knappen?

Als enige edelmetaal is palladium in 2017 bezig met een significante opmars. Sterker nog, sinds januari 2016 is het metaal 59% gestegen, een grote outperformance. Tegelijkertijd zijn de palladium ETF houders, het zogenaamde ‘smart money’, en masse uitgestapt (-40% over dezelfde periode). Normaliter is er een positieve correlatie tussen koers en bezit van ETF’s. Ook zien we normaal gesproken een verband tussen de koersen van alle edelmetalen, stijgt de ene, dan doen ze dat doorgaans allemaal. Dit geldt voor palladium de laatste tijd overduidelijk niet. Wat is er aan de hand?

Zijn de fundamenten zoveel verbeterd? Nee, eigenlijk niet. De verkoop van auto’s, de belangrijkste afzetmarkt voor palladium, is in de VS en China zelfs wat afgezwakt. Ook aan de aanbodkant zijn er geen duidelijke recente triggers die een prijsstijging kunnen verklaren.

Al sinds 2012 wordt er minder palladium geproduceerd dan de vraag. Dit tekort loopt op tot iets minder dan 1 miljoen ounces per jaar, in een markt van 9 miljoen ounces. Zeer significant dus. Algemeen wordt erkend dat er twee voorraden zijn die deze tekorten vooralsnog hebben opgevangen. Ten eerste de Russische voorraden van Norilsk en de Russische Centrale Bank. En ten tweede een voorraad van onbekende omvang in Zwitserland. Van beide voorraden wordt nu gezegd dat ze niet meer leveren aan de fysieke markt.

palladium-lease-rates

Wat we nu zien is een enorme stijging in de zogenaamde lease rates. Edelmetalen worden vaak geleased, zodat werkelijke fysieke aankoop nog niet hoeft plaats te vinden. Dit voorkomt grote investeringen en de noodzaak voor opslagruimte. De jaarlijkse kosten voor dit leasen heet de lease rate. Een dergelijke explosie in de lease rates is uiterst ongewoon. We zagen ze kortstondig in de edelmetalen kort na de krediet crisis. Ook zagen we een milde variant in zilver, in 2011, enige maanden voordat de prijs van zilver door het dak ging vanwege werkelijke fysieke tekorten. Sommige analisten zien de explosie in de lease rates van palladium als een voorbode voor het overborrelen van de uiterst gespannen palladiummarkt naar werkelijk fysieke tekorten. In dat geval zou een significante koersstijging in palladium het enige logische gevolg zijn.

Juni 2017