Te weinig nieuwe goudontdekkingen om huidige productieniveau te handhaven

Volgens een zeer recente studie van IntierraRMG is er de afgelopen 4 jaar minder nieuw goud in de grond ontdekt. Dat wat wel gevonden wordt heeft een veel lagere grade (is minder geconcentreerd). De organisatie waarschuwt dat met voortzetting van dit lage ontdekkingsniveau er te weinig goud bij komt om het huidige productieniveau te handhaven.

gold discoveies - Intierra

 

De beste periode voor nieuwe ontdekkingen was in de bull markt voor juniors en goud, net voor de kredietcrisis. Toen in 2008 de geldkraan abrupt werd dichtgedraaid daalde de hoeveelheid nieuw ontdekt goud significant, een patroon dat zich nog steeds voortzet. Sterker nog, er is sprake van een versnelling in de afname van goudontdekkingen.

Hoe ziet de komende 2 jaar eruit? De juniormarkt staat nu op een bijna historisch dieptepunt, met maar zeer beperkte financiën beschikbaar voor exploratie. Nieuwe ontdekking zullen volgens IntierraRMG daarom waarschijnlijk nog meer uitblijven dan voorgaande jaren. Bovendien wordt veruit het meeste nieuwe goud gevonden in Afrika, waar politiek en militair conflict vaak een belangrijke rol spelen. Daarbovenop noodzaken de lagere grades enorme en daardoor kostbare mijnbouwoperaties. Zelfs de grote mijnbouwers vermijden op dit moment zo veel mogelijk dergelijke projecten. IntierraRMG concludeert daarom dat het huidige productieniveau van goud onhoudbaar is.

25 maart 2013