Trump nomineert goudstandaard proponent Judy Shelton voor FED bestuur

Judy Shelton is een economisch adviseur van Trump en is nu door hem voorgedragen als nieuw lid van het FED-bestuur. De voordracht is opvallend, omdat Shelton een rol ziet voor goud in het internationaal monetair systeem. Zo schreef zij een aantal maanden geleden:

‘’In proposing a new international monetary system linked in some way to gold, America has an opportunity to secure continued prominence in global monetary affairs while also promoting genuine free trade based on a solid monetary foundation. Gold has historically provided a common denominator for measuring value; widely accepted at all income levels of society, it is universally acknowledged as a monetary surrogate with intrinsic value.’’

Ze beargumenteert dat na de ontkoppeling van de dollar van goud in 1971, alle valuta vrij tegen elkaar bewegen, en er een monetair anker ontbreekt. Feitelijk zijn er geen concrete internationale afspraken over valuta (-manipulaties). Deze ‘’ieder-voor-zich’’ benadering werd in 1971 ontvangen als de ultieme vrije-markt oplossing, maar blijkt nu uitermate kwetsbaar voor geopolitieke belangen.

Door het internationale monetaire systeem weer te koppelen aan goud zouden overheden weer gedwongen worden om het spel ‘eerlijk’ te spelen. Uiteraard ligt deze hervorming zo gevoelig dat Trump dit niet publiekelijk kan uitspreken, dit maakt de benoeming van Shelton zo opvallend.

De goudgemeenschap vraagt zich al jaren af of Trump een voorstander is van de goudstandaard. Sinds zijn presidentschap spreekt Trump over lage rentes, hoge overheidstekorten en een lage dollar, niet bepaald signalen van een conservatief fiscaal beleid, laat staan dat hij voorstander is van een goudstandaard. Echter, dit past bij zijn overtuiging dat de VS hierdoor eerlijk kan concurreren met de rest van de wereld.

Als presidentskandidaat was Trump kritisch over het huidige door de dollar gedomineerde systeem, waarin de Amerikaanse munt geen betrouwbare vaste waarde heeft. In een interview met GQ-magazine liet hij doorschemeren dat ook hij eigenlijk een fan is van de goudstandaard:

‘’Bringing back the gold standard would be very hard to do, but boy, would it be wonderful. We’d have a standard on which to base our money’’

De benoeming van Shelton door Trump lijkt strategisch, de kennis van Shelton zal goed van pas komen bij de volgende crisis als hervormingen in het monetaire systeem onvermijdelijk zijn. En mogelijk heeft de goudprijs hier al een voorschot op genomen de afgelopen weken.

Volgens ons is de revaluatie van de goudprijs slechts een kwestie van tijd. Of doordat de markt het door een stijgende vraag van Centrale Banken en andere investeerders afdwingt, of een door Centrale Bankiers geïnitieerde goudrevaluatie.

NB: Voor meer informatie over de ideeën van Shelton voor hervorming van het monetaire systeem raden we aan het volledige artikel te lezen:https://www.cato.org/cato-journal/springsummer-2018/case-new-international-monetary-system

Ruben Bijman en Willem Middelkoop,  9-7-2019